Hoppa till innehåll

Rätt pannlampa för Stävieskogen

Den 12 december firar vi Lucia i Stävieskogen. Vid denna tid samlas tomtar, lucior, tärnor, lussebullar, stjärngossar och andra figurer för att tillsammans Lusselella sig runt ett varv på banan i mörker. Kanske är det just den här dagen som du kan springa runt den reflexuppmärkta banan utan att behöva en egen lampa. Men, om du vill springa först eller kanske ta en tur en annan dag så är en pannlampa på huvudet precis vad du behöver.

Att välja pannlampa kan vara lite klurigt. Hur många dioder ska jag ha? Vilken spridningsbild gäller? Hur många lumen? Eller är det egentligen lux jag menar? Batterierna… Ska de sista på huvudet, ryggen eller runt midjan?

För traillöpning behöver det inte vara så svårt. Så länge du bestämt dig för att det är stigar som gäller. Att lampan är smidig är kanske det viktigaste. För du behöver egentligen inte så mycket ljus. En lampa med en ljusstyrka på kring 500 lumen räcker alldeles utmärkt. Det är skönt med lampor som har bred spridning och där det går att variera effekten för olika ljusförhållanden (och för att spara batteri). Just spridning kan vara lite klurigt för lampor med bara en diod så att satsa på en med två kan göra det mer avslappnat för ögonen. Lampor för traillöpning är ganska små till skillnad från de monster som används vid orientering. Därför är batteriet vanligen placerat på pannbandet vilket gör lampan mer lätthanterad.

Så nu när du vet allt du behöver om pannlampor är det bara att hänga på den 12:e! Vill du pröva lampan innan dess så är banmarkeringar målade med reflexspray. Halva banan är nymålad och andra halvan… Det löser sig nog. Det är ju trots allt en liten skog!
.